Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pieczeń z mięsa mielonego z brokułem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka pieczeń idealnie smakuje na ciepło i zimno, więc można ją podać na obiad oraz jako pyszną przekąskę. U nas zniknęła ekspresowo. To też dobra okazja na przemycenie warzyw.

Pieczeń z mięsa mielonego z brokułem

Składniki:

Pieczeń z mięsa mielonego z brokułem

Forma o wymiarach około 10 x 20 cm:

  • 400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 1/2 suchej bułki namoczonej w mleku
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranek
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • sol, pieprz

Dodatkowo:

  • 200 g brokuła

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mięsa mielonego z brokułem

Brokuł:

Pieczeń z mięsa mielonego z brokułem
Brokuł nie powinien być rozgotowany, a ugotowany na pół twardo.

Brokuła należy ugotować al dente - na parze albo osolonej wodzie i pokroić na większe kawałki.

Masa mięsna:

Pieczeń z mięsa mielonego z brokułem
Masę należy doprawić zgodnie ze swoim smakiem.

Cebulę z czosnkiem posiekać, a bułkę nie do końca odcisnąć z mleka.
Składniki masy mięsnej umieścić w misce i dokładnie wyrobić.
Całość doprawić do smaku.
Na końcu wmieszać brokuła.

Pieczenie:

Pieczeń z mięsa mielonego z brokułem
Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.

Masę przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.