mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Paluchy ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne paluszki przekąska idealna do piwa i nie tylko .

Paluchy ziemniaczane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paluchy ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Paluchy ziemniaczane
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzi , po ugotowaniu odcedzamy studzimy i przeciskamy przez praskę . Dodajemy miękką margarynę i mąkę . Dobrze zagniatamy na gładkie ciasto , lekko rozwałkować i podzielić na równe paski , posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać solą morską , kminkiem , lub jak ktoś lubi przypaloną prażoną cebulką . Układamy na blaszce i pieczemy w temp 170 C około 15-20 minut na złoty kolor.
Paluchy ziemniaczane
paluszki posypujemy ulubionymi dodatkami
Paluchy ziemniaczane
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto
Paluchy ziemniaczane
Ziemniaki po ugotowaniu przeciskamy przez praskę