Sposób przygotowania:
Paluszki Baby JagiCiasto
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło, aromat i jajko. Wszystko szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 60 minut.
Formowanie ciastek
Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować z nim wałeczki wielkości palców. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach (urosną!) Z każdego wałeczka uformować zgrabny paluszek, nie zapominając o delikatnych nacięciach w okolicach kostek. Na górze każdego ciasteczka umieścić migdał i dobrze wcisnąć tak, by przypominał on paznokieć. Tak uformowane paluszki Baby Jagi schłodzić w lodówce 15 minut (lub dłużej), dzięki czemu nie rozpłyną się na blaszce podczas pieczenia.
Pieczenie
Piec w 190 st.C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone paluszki wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę na blaszce, a następnie całkowicie przestudzić na kratce. Smacznego!