akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Paluszki Baby Jagi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo pomysłowe, kruche ciasteczka w kształcie palców Baby Jagi. Dzieci je uwielbiają! Polecam!

Paluszki Baby Jagi

Składniki:

Paluszki Baby Jagi

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Paluszki Baby Jagi

Ciasto

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło, aromat i jajko. Wszystko szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 60 minut.

Formowanie ciastek

Paluszki Baby Jagi
Uformowane i schłodzone ciastka paluszki.

Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować z nim wałeczki wielkości palców. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach (urosną!) Z każdego wałeczka uformować zgrabny paluszek, nie zapominając o delikatnych nacięciach w okolicach kostek. Na górze każdego ciasteczka umieścić migdał i dobrze wcisnąć tak, by przypominał on paznokieć. Tak uformowane paluszki Baby Jagi schłodzić w lodówce 15 minut (lub dłużej), dzięki czemu nie rozpłyną się na blaszce podczas pieczenia.

Pieczenie

Piec w 190 st.C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone paluszki wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę na blaszce, a następnie całkowicie przestudzić na kratce. Smacznego!