Sposób przygotowania:
Paluszki „zeberki”ETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej masło. Składniki siekamy nożem, by rozdrobnić tłuszcz.
Następnie dodajemy ricottę oraz proszek do pieczenia.
ETAP 2
Zagniatamy ciasto.
ETAP 3
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Z poszczególnych części toczymy wałeczki o średnicy około 8 mm. Wałeczki dzielimy na mniejsze części.
U mnie długość uformowanych paluszków to około 12 cm.
ETAP 4
Tak przygotowane paluszki przekładamy na blaszkę. Ich wierzch delikatnie smarujemy białkiem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Paluszki pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia w 180°C.
ETAP 5
Gotowe wyjmujemy i studzimy. Najlepiej ułożyć je koło siebie na kratce.
Między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy poszczególne czekolady. Kolejno rozpuszczone przekładamy do worka cukierniczego zakończonego małym otworem.
Za pomocą worka zdecydowanym ruchem polewamy paluszki, wykonując czekoladowe paseczki.
Gdy czekolada zastygnie ciasteczka są gotowe.
Justi2401
gusia1000