jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Paluszki „zeberki”

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie paluszki znikają z talerza momentalnie. W środku przypominają ciasto półfrancuskie. Ich przyjemny maślany smak rewelacyjnie komponuje się z czekoladą.

Paluszki „zeberki” Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paluszki „zeberki”

CIASTO

  • 200 gram mąki pszennej,
  • 200 gram ricotty,
  • 200 gram masła,
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO

  • Białko do smarowania ciastek,
  • 1/3 czekolady mlecznej,
  • 1/3 czekolady gorzkiej,
  • 1/3 czekolady białej

Sposób przygotowania:

Paluszki „zeberki”

ETAP 1

Paluszki „zeberki”
Łączymy ze sobą składniki ciasta

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej masło. Składniki siekamy nożem, by rozdrobnić tłuszcz.

Następnie dodajemy ricottę oraz proszek do pieczenia.

ETAP 2

Paluszki „zeberki”
Energicznie zagniatamy ciasto

Zagniatamy ciasto.

ETAP 3

Paluszki „zeberki”
Formujemy wałeczki o długości około 12 cm

Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Z poszczególnych części toczymy wałeczki o średnicy około 8 mm. Wałeczki dzielimy na mniejsze części.

U mnie długość uformowanych paluszków to około 12 cm.

ETAP 4

Paluszki „zeberki”
Na blaszkę przekładamy paluszki

Tak przygotowane paluszki przekładamy na blaszkę. Ich wierzch delikatnie smarujemy białkiem.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Paluszki pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia w 180°C.

ETAP 5

Paluszki „zeberki”
Paluszki dekorujemy czekoladą

Gotowe wyjmujemy i studzimy. Najlepiej ułożyć je koło siebie na kratce.

Między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy poszczególne czekolady. Kolejno rozpuszczone przekładamy do worka cukierniczego zakończonego małym otworem.

Za pomocą worka zdecydowanym ruchem polewamy paluszki, wykonując czekoladowe paseczki.

Gdy czekolada zastygnie ciasteczka są gotowe.