jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Serowo- różany tort naleśnikowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Naleśnikowe torty, to doskonały pomysł na słodki obiad. Ich przygotowanie nie jest trudne, a efekt tak smakowy, jak i wizualny zachwyca.

Serowo- różany tort naleśnikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowo- różany tort naleśnikowy

CIASTO

DODATKOWO

  • 1 słoiczek domowej roboty konfitury różanej.

SER

  • Około 600 g białego sera (może być z wiaderka),
  • ilość według uznania, należy pamiętać, że konfitura jest słodka, więc ser może być mniej słodki)
  • 2 świeże żółtka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Ewentualnie drobina mleka, jeśli ser jest gęsty.

Sposób przygotowania:

Serowo- różany tort naleśnikowy

ETAP 1

Serowo- różany tort naleśnikowy
Składniki ciasta dokładnie miksujemy

CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego mąki, jajka, cukier oraz proszek do pieczenia.

Tak przygotowane składniki miksujemy do uzyskania lejącego ciasta naleśnikowego.

ETAP 2

Serowo- różany tort naleśnikowy
Naleśniki smażymy, aż do wykończenia ciasta

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy porcje ciasta, formując naleśniki.

Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia.

Usmażone pozostawiamy do przestudzenia.

ETAP 3

Serowo- różany tort naleśnikowy
Przygotowujemy waniliowy serek

SER: Ser umieszczamy w malakserze. Dokładamy do niego żółtka i cukier waniliowy.

Całość miksujemy dodając cukier puder do smaku i ewentualnie mleko.

ETAP 4

Serowo- różany tort naleśnikowy
na naleśnik wykładamy warstwę konfitury

Przestudzone naleśniki przekładamy, układając kolejno: naleśnik, konfitura, ser, naleśnik, konfitura, ser i tak do wyczerpania składników.

ETAP 5

Serowo- różany tort naleśnikowy
Ser wykładamy na konfiturę

Wierzch torcika dekorujemy wiórkami czekoladowymi i świeżymi płatkami róży. Podajemy.