agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Pana Cotta 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny i delikatny deser Pana Cotta- włoski,

Pana Cotta 4

Składniki:

Pana Cotta 4

 

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml mleka
  • 90-100g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • cukier waniliowy
  • truskawki kilka sztuk

Sposób przygotowania:

Pana Cotta 4
Przygotować składniki na deser. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Mleko należy zagotować wraz z cukrem pudrem, na sam koniec dodać żelatynę żelatynę. W drugim garnuszku to śmietankę zagotowujemy i cukrem waniliowym.Następnie łączymy zawartość obu garnuszków, wciąż mieszamy aby połączyć składniki. Gotowy deser przelewamy do filiżanek, dekorujemy truskawkami i wstawimy do lodówki na kilka godzin. Przed wyjęciem deseru z filiżanek można zanurzamy je na kilka sekund w w gorącej wodzie. Filiżanki odwracamy do góry dnem na talerzu, tak by deser został na talerzu, na sam koniec polewamy sosem truskawkowym.