goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Pancakesy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słynne biszkoptowe placuszki, zarówno na śniadanie jak i na deser

Pancakesy

Składniki:

Pancakesy

 

  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • czubata łyżka masła
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pancakesy
Żółtka oddzielić od białek. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ( ja wymieszałam po prostu dokładnie widelcem). Z białek ubić pianę. Do żółtek dodać mleko, wsypać mąkę i dokładnie mieszać , wlewając przestudzone masło. Ciasto powinno być gęściejsze od naleśnikowego aby się nie rozlewało. Przy smażeniu pierwszej partii placuszków należy posmarować patelnie tłuszczem, później, gdy patelnia jest już dobrze rozgrzana nie jest konieczne stosowanie tłuszczu, gdyż masło w cieście sprawia że się nie przypalają.

Tagi:

jajko jajka