Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 306]

Panierowany kabaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubię kabaczki upieczone jak a'la schabowe. Są one doskonałym dodatkiem do obiadu lub tez sałatki z warzyw.

Panierowany kabaczek

Składniki:

Panierowany kabaczek

Składniki:

Sposób przygotowania:

Panierowany kabaczek

1.

Panierowany kabaczek
Umycie średniego kabaczka, obranie go ze skóry i pokrojenie

Wzięłam jednego średniego kabaczka i go umyłam pod bieżącą wodą, a potem obrałam ze skóry ( najlepsze są młodziutkie, bo nawet nie trzeba ich obierać ze skóry ). Następnie pokroiłam na plastry o grubości 1 cm i rozłożyłam na talerzu.

2.

Panierowany kabaczek
Wybicie całych jajek wiejskich na talerz, doprawienie pieprzem i solą

Przygotowałam wiejskie jajka, które wybiłam na talerz. Potem dosypałam czarny pieprz mielony oraz sól do smaku. Można też dodać inne przyprawy, zależy kto co lubi. Wszystko dokładnie wymieszałam widelcem.

3.

Panierowany kabaczek
Zmielenie suszonej bułki i wysypanie jej na talerz

Zmieliłam ususzoną bułkę, a potem zmieloną wysypałam na drugi talerz.

4.

Panierowany kabaczek
Dokładne obtoczenie plastrów kabaczka w jajku i w bułce tartej

Teraz wzięłam plastry kabaczka. Najpierw każdy plaster obtoczyłam dokładnie w roztrzepanych jajkach z przyprawami, a później obtoczyłam w bułce tartej.

5.

Panierowany kabaczek
Położenie panierowanych plastrów kabaczka na rozgrzaną patelnię z olejem

Na gazie postawiłam patelnie, do której wlałam olej. Kiedy olej się dość mocno rozgrzał to położyłam plastry kabaczka.

6.

Panierowany kabaczek
Usmażenie kabaczków na złoty kolor z obu stron

Panierowane kabaczki usmażyłam z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują ciepłe. Smacznego !