Sposób przygotowania:
Cukinia / kabaczek w puchatym cieście
Kabaczka / cukinię dokładnie umyć i wraz ze skórką pokroić w plasterki. Krążki oprószyć solą, pieprzem i papryką.
Jajko wymieszać z mąką i wodą (ilość wody taka, aby ciasto było gęste i lejące się)aż do uzyskania dość gęstego (ale lejącego się) ciasta. Ciasto przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. W dużej łyżce (trzymać ją nad miską z ciastem) rozmieszać sodę z octem.
Mieszankę (uwaga, bo będzie mocno się pienić) od razu wymieszać z ciastem. Kabaczka / cukinię dokładnie obtoczyć w mące i kolejno w cieście.
Smażyć na złoto z obu stron. (Olej rozgrzać, nie żałować tłuszczu.) Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
Jajko wymieszać z mąką i wodą (ilość wody taka, aby ciasto było gęste i lejące się)aż do uzyskania dość gęstego (ale lejącego się) ciasta. Ciasto przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. W dużej łyżce (trzymać ją nad miską z ciastem) rozmieszać sodę z octem.
Mieszankę (uwaga, bo będzie mocno się pienić) od razu wymieszać z ciastem. Kabaczka / cukinię dokładnie obtoczyć w mące i kolejno w cieście.
Smażyć na złoto z obu stron. (Olej rozgrzać, nie żałować tłuszczu.) Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.