Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 381]

Panierowany kalafior

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Panierowany kalafior świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Polecam smażony na głębokim tłuszczu.

Panierowany kalafior Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panierowany kalafior

 

Sposób przygotowania:

Panierowany kalafior
Kalafior umyć i podzielić na różyczki o podobnej wielkości. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Każdą różyczkę posypać odrobiną soli, pieprzu oraz papryką. Jajka roztrzepać, obtaczać najpierw w jajku a kolejno w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, aż do uzyskania chrupkiej otoczki. (Jednak polecam spróbować taki kalafior smażony na głębokim oleju). Nadmiar tłuszczu usunąć używając ręczników papierowych.
Panierowany kalafior
Ugotowane różyczki przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Panierowany kalafior
Najpierw obtaczać w rozmąconym jajku.
Panierowany kalafior
Kolejno obtaczać w bułce tartej.
Panierowany kalafior
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.