aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Panierowany kalafior

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nie ma nic lepszego jak tradycja i prostota w kuchni. Niby taki pospolity panierowany kalafior a jednak ma w sobie to coś – ten smak dzieciństwa.

Panierowany kalafior Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panierowany kalafior

 

 

Sposób przygotowania:

Panierowany kalafior
Kalafior dzielimy na różyczki, które myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do jednej miseczki wsypujemy bułkę tartą, w drugiej roztrzepujemy jajko. Przystępujemy do panierowania kalafiora – najpierw otaczamy go w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju. Podajemy na gorąco, wówczas najlepiej smakuje.
Panierowany kalafior
Umyte różyczki kalafiora gotujemy do miękkości.
Panierowany kalafior
Ostygnięte różyczki obtaczamy w roztrzepanym jajku.
Panierowany kalafior
Następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej.
Panierowany kalafior
Smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju.