madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 521]

Panierowany kalafior

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zaczerpnięty z tureckiej kuchni, niby nasz zwykły kalafior z bułką tartą , a jednak smakuje zupełni inaczej zwłaszcza podany z np. sosem czosnkowym

Panierowany kalafior Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Panierowany kalafior

 

Sposób przygotowania:

Panierowany kalafior
Kalafiora myjemy pod i osuszamy, a następnie dzielimy na różyczki. Podzielonego kalafiora wkładamy do garnka zalewamy wodą, solimy do smaku oraz wciskamy sok z połowy cytryny. Całość gotujemy przez około 10 minut, tak aby kalafior był miękki ale nadal jędrny. Odcedzamy dobrze z wody. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z solą i pieprzem, na drugi talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Osączonego kalafiora panierujemy w jajku , a potem bułce tartej. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy kalafior z każdej strony aż nabierze ładnej złotobrązowej barwy. Podajemy z sosem czosnkowym lub jakimś podobnym.
Panierowany kalafior
Różyczki kalafiora gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny
Panierowany kalafior
Panierujemy w jajku z solą i pieprzem oraz tartej bułce
Panierowany kalafior
Smażymy na rozgrzanej oliwie aż się zrumienią

Tagi:

kalafior tarta