Sposób przygotowania:
Krucha tarta z kalafiorem :
Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Wstawić foremkę do lodówki . Ugotować kalafior. Odcedzić i rozdrobnić na różyczki. Ser zmiksować z żółtkami , szczyptą soli, pieprzem i gałką . Dodać pokrojony koperek .Białka ubić na pianę i zmieszać z serem. ( masa będzie płynna ). .Doprawić do smaku . Ułożyć na cieście kalafiora z zalać masa serową . Piekarnik rozgrzać do 200 8 C , wstawić tartę i piec ok 45 minut ( trzeba pilnować kiedy ser się zrumieni ). Wyjąć .Lekko przestudzić .Pokroić w trójkąty. Podawać z sosem np. serowym lub koperkowym lub tak jak ja z zupą krem z kalafiora zrobiona z wywaru w którym gotował się kalafior. ( biorę podwójną porcję kalafiora i potem z to co zostaje miksuje w zupie ) .
Śliweczka
Natala1210