goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Panna cotta w truskawkowym musie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Idealny deser na przyjęcia i nie tylko. Truskawki można zastąpić innymi owocami: malinami, poziomkami, jagodami.

Panna cotta w truskawkowym musie

Składniki:

Panna cotta w truskawkowym musie

 

 

  • mus truskawkowy:
  • truskawki 30 dag
  • cukier 2 łyżki
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1/2 sztuka

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta w truskawkowym musie
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, odstawiamy ma kilka minut. Śmietanę, cukier oraz wanilie gotujemy kilka minut na niewielkim ogniu stale mieszając. Dodajemy żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Powstałą masę przelewamy do foremek i odstawiamy do stężenia do lodówki. Przygotowujemy mus: truskawki miksujemy ze składnikami musu, schładzamy. Deser polewamy sosem, dekorujemy owocami.