Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1197]

Panna cotta waniliowa z serduszkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak przyrządzona panna cotta wygląda elegancko i kusi smakiem. Można ją przyrządzić każdego dnia, nie tylko na Walentynki, druga osoba z pewnością będzie mile zaskoczona!

Panna cotta waniliowa z serduszkiem

Składniki:

Panna cotta waniliowa z serduszkiem

4 porcje:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 40g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny (płaskie)

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona)

Sposób przygotowania:

Panna cotta waniliowa z serduszkiem

Galaretka:

Panna cotta waniliowa z serduszkiem
Skrawki galaretki przydadzą się do dekoracji.

Galaretkę przygotować dzień wcześniej.

Należy rozpuścić ją w 450 ml gorącej wody, a następnie przelać do prostokątnego i płaskiego naczynia - powinna mieć około 1/2 cm wysokości.
(U mnie sprawdził się pojemnik do przechowywania żywności - 15,5 x 24 cm. Można użyć pudełka po lodach.

Ostudzoną galaretkę wstawić do lodówki - do momentu całkowitego stężenia.

Następnie wykrawać z niej średnie serduszka.
(Można użyć foremki do ciastek.)

Nadmiar galaretki pokroić w kostkę - posłuży do dekoracji.

Panna cotta:

Panna cotta waniliowa z serduszkiem
Masa powinna być bardzo dokładnie zmiksowana i puszysta.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i lekko przestudzić.

W międzyczasie należy zagotować mleko z cukrem, a następnie połączyć z żelatyną i zmiksować ze śmietanką oraz cukrem waniliowym.

Masę odstawić do przestygnięcia.

Całość:

Panna cotta waniliowa z serduszkiem
Panna cottę można także podać z bitą śmietaną.

Serduszka z galaretki należy przykleić do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina lub dowolnych pucharków o gładkiej powierzchni.

Następnie naczynia powoli napełnić białą panna cottą i wstawić do lodówki, aby całość całkowicie stężała.

Udekorować resztkami galaretki i według uznania.