Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Panna cotta z granatową galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny deser na który warto poczekać :)

Panna cotta z granatową galaretką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Panna cotta z granatową galaretką

 

  • 1 i 3/4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżeczki wody
  • 1 granat
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml śmietanki kremowej
  • 80 g cukru pudru
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki ziarenek granatu

Sposób przygotowania:

Panna cotta z granatową galaretką
3/4 łyżeczki żelatyny mieszamy z ciepłą wodą. Odstawiamy na ok 5 minut Z granata wyciskamy sok. Wlewamy go do garnka i dodajemy kilka pozostawionych ziaren granatu i cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żelatynę i mieszkamy nie doprowadzając do zagotowania. Przelawamy do naczyń i po wystygnięciu wkładamy do lodówki. W tym czasie znów zalewamy reszte żelatyny wodą. Do garnka wlewamy śmietanę, cukier puder, wiórki. Mieszać aż cukier się rozpuści. Następnie oddać żelatynę i podrzewać przez ok 3 minuty. Następnie przelać do naczynia w którym wcześniej została wlana galaretka. Włożyć do lodówki na noc.
Panna cotta z granatową galaretką
Śmietanę zagotowywujemy razem z cukrem i kokosem