dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Panna cotta z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Panna cotta z dodatkiem zmiksowanych jagód oraz galaretką o smaku owoców leśnych. Cudowny deser na lato.

Panna cotta z jagodami

Składniki:

Panna cotta z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta z jagodami

Pierwszy etap przygotowania deseru:

Panna cotta z jagodami
Przyrządzamy galaretkę według przepisu na opakowaniu.

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy. Jagody przebieramy i płuczemy. Na dno foremek lub filiżanek umieszczamy kilka jagódek. Pozostałe jagody miksujemy z cukrem (do smaku) na mus. Wystudzoną galaretkę wlewamy do naczyń z jagodami i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Drugi etap przygotowania deseru:

Panna cotta z jagodami
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.

Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Śmietanę i mleko wlewamy do rondla i całość zagotowujemy. Chwilę gotujemy.

Trzeci etap przygotowania deseru:

Panna cotta z jagodami
Masę wlewamy do filiżanek i schładzamy do stężenia.

Do śmietany dodajemy żelatynę i jagody. Całość dokładnie mieszamy. Masę wlewamy na stężałą galaretkę. Schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia. Gotowy deser ostrożnie wyjmujemy z naczynek i zaraz podajemy.
Smacznego!