Sposób przygotowania:
Panna cotta z jagodamiPierwszy etap przygotowania deseru:
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy. Jagody przebieramy i płuczemy. Na dno foremek lub filiżanek umieszczamy kilka jagódek. Pozostałe jagody miksujemy z cukrem (do smaku) na mus. Wystudzoną galaretkę wlewamy do naczyń z jagodami i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Drugi etap przygotowania deseru:
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Śmietanę i mleko wlewamy do rondla i całość zagotowujemy. Chwilę gotujemy.
Trzeci etap przygotowania deseru:
Do śmietany dodajemy żelatynę i jagody. Całość dokładnie mieszamy. Masę wlewamy na stężałą galaretkę. Schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia. Gotowy deser ostrożnie wyjmujemy z naczynek i zaraz podajemy.
Smacznego!