SUPERPRZEPIS

Panna cotta z białą czekoladą i jagodami

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Panna cotta z białą czekoladą i jagodami Więcej zdjęć (5)

Deser dla miłośników białej czekolady i jagód

Składniki:

Panna cotta z białą czekoladą i jagodami

 

  • Panna cotta:

 

 

  • Mus jagodowy:

 

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta z białą czekoladą i jagodami
Jagody opłukać pod bieżącą wodą. Zmiksować z cukrem, z sokiem z cytryny. Wymieszać z mlekiem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wlać cienkim strumykiem do zmiksowanych jagód. Odstawić do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć, przemieszać i rozlać do szklaneczek ustawionych ukośnie. Wstawić do lodówki. Szklaneczki najlepiej przygotować wcześniej.



PANNA COTTA: do garnka wlać śmietankę, mleko, cukier i rozdrobnioną czekoladę. Wszystko razem podgrzewać na małym ogniu, nie dopuścić do wrzenia. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i połączyć z masą mleczną. Zestawić z ognia i ostudzić. Mieszać od czasu do czasu, bo będzie tłusty nalot. Wlać do szklaneczek z zastygniętym musem jagodowym jak już zacznie tężeć. Wtedy możemy wstawić do lodówki. Smacznego!
Panna cotta z białą czekoladą i jagodami
Jagody zmiksować z sokiem cytrynowym i cukrem. Połączyć z mlekiem.
Panna cotta z białą czekoladą i jagodami
Szklaneczki ustawić ukośnie, ale stabilnie i napełnić musem jagodowym
Panna cotta z białą czekoladą i jagodami
Śmietankę, mleko,cukier połączyć i dodać połamaną czekoladę
Panna cotta z białą czekoladą i jagodami
Do podgrzanej mieszanki mlecznej dodać rozpuszczoną żelatynę.

Tagi:

czekolada