Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Panna cotta z jagodowym sosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Taki słodki deserek wybornie smakuje, jest dość lekki. Mus jagodowy idealnie komponuje się za całością.

Panna cotta z jagodowym sosem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Panna cotta z jagodowym sosem

 

  • 0,5 ml mleko
  • 220 ml śmietana 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szklanki jagód
  • 4 łyżki wody gazowanej
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Panna cotta z jagodowym sosem
Do garnka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatyne i energicznie mieszając czekamy aż się rozpuści. Przelewamy do małych filiżanek, odstawiamy do ostudzenia. Jagody (mogą być mrożone) miksujemy razem z wodą oraz cukrem wedle uznania. Gdy panna cotta jest stężała, to filiżanki podgrzewamy nad parą wodną i odwracamy nad talerzykiem. całość polewamy przygotowanym sosem jagodowym, dekorujemy płatkami migdałowymi i perełkami
Panna cotta z jagodowym sosem
Etap 1 mase przelewamy do malych filizanek
Panna cotta z jagodowym sosem
Etap 2 jagody należy zmiksowac z woda i cukrem
Panna cotta z jagodowym sosem
Etap 3 sosem jagodowym poelwamy panna cotte