PaulinaS

PaulinaS

Kucharz
[Przepisów: 10]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Panna cotta z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Panna cotta to jeden z najlepszych włoskich deserów. Pyszny i delikatny. Obowiązkowo z dodatkiem aksamitnego musu truskawkowego.

Panna cotta z musem truskawkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Panna cotta z musem truskawkowym

 

  • Na 3 porcje:
  • śmietanka 30 lub 36% - 1,5 szklanki (350g)
  • mleko - 1/2 szklanki (120g)
  • cukier puder - 1/2 szklanki (60g)
  • laska wanilii - sztuka
  • żelatyna - 1 i 1/2 łyżki
  • gorąca woda - 1/3 szklanki
  • mrożone truskawki Hortex - opakowanie

 

 

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta z musem truskawkowym
1. Do rondelka wlej śmietankę i mleko. Dodaj cukier puder, ziarenka z laski wanilii oraz samą laskę (wydrążoną). 2. Zawartość rondelka zgotuj i wyjmij wrzuconą laskę wanilii. 3. We wrzątku rozpuść żelatynę - dodaj do zagotowanej śmietanki. 4. Gdy deser ostygnie rozlej do kokilek lub filiżanek (warto poczekać aż masa nieco zgęstnieje, zapobiegnie to opadaniu ziarenek wanilii na dół deseru) i wstaw do lodówki na kilka godzin (może być na całą noc). 5. Przed podaniem wstaw na chwilę do miski z gorącą wodą, wówczas deser łatwiej wyskoczy z kokilki na talerzyk. 6. Rozmrożone truskawki zmiksuj na gładki mus - polej nim panna cottę.
Panna cotta z musem truskawkowym