mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Panna Cotta z sosem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dopełnieniem tego wyśmienitego deseru są świeże truskawki i powstały z nich sos:)

Panna Cotta z sosem truskawkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Panna Cotta z sosem truskawkowym

 

  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 ml pełnego mleka
  • 80 g cukru

 

  • Dodatkowo:

 

  • 250 g truskawek
  • 1 szklanka musu truskawkowego
  • 2 łyżeczki płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Panna Cotta z sosem truskawkowym
Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody i odstawiam na 5 minut. Laskę wanilii przepoławiam wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobuję ziarenka.
Do rondelka wlewam śmietankę kremową i mleko, dodaję cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewam aż cukier się rozpuści.
Doprowadzam do zagotowania i szybko zestawiam z ognia. Dodaję namoczoną żelatynę i mieszam energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
Mieszankę wlewam do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawiam do wystudzenia
Po ostudzeniu filiżanki przykrywam kawałkiem folii i wstawiam do lodówki do stężenia, na około 4-5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
Filiżanki z deserem zanurzam na sekundę w gorącej wodzie (łatwiej wyjmę deser wtedy).
Wykładam na talerzyk i podaję ze świeżymi owocami i musem owocowym. Posypuję po wierzchu płatkami migdałowymi.
Panna Cotta z sosem truskawkowym
Masę wlewam do filiżanek, odstawiam do wystudzenia
Panna Cotta z sosem truskawkowym
Po wystudzeniu filiżanki przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki