Sposób przygotowania:
Panna Cotta z sosem truskawkowym
Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody i odstawiam na 5 minut. Laskę wanilii przepoławiam wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobuję ziarenka.
Do rondelka wlewam śmietankę kremową i mleko, dodaję cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewam aż cukier się rozpuści.
Doprowadzam do zagotowania i szybko zestawiam z ognia. Dodaję namoczoną żelatynę i mieszam energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
Mieszankę wlewam do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawiam do wystudzenia
Po ostudzeniu filiżanki przykrywam kawałkiem folii i wstawiam do lodówki do stężenia, na około 4-5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
Filiżanki z deserem zanurzam na sekundę w gorącej wodzie (łatwiej wyjmę deser wtedy).
Wykładam na talerzyk i podaję ze świeżymi owocami i musem owocowym. Posypuję po wierzchu płatkami migdałowymi.
Do rondelka wlewam śmietankę kremową i mleko, dodaję cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewam aż cukier się rozpuści.
Doprowadzam do zagotowania i szybko zestawiam z ognia. Dodaję namoczoną żelatynę i mieszam energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
Mieszankę wlewam do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawiam do wystudzenia
Po ostudzeniu filiżanki przykrywam kawałkiem folii i wstawiam do lodówki do stężenia, na około 4-5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
Filiżanki z deserem zanurzam na sekundę w gorącej wodzie (łatwiej wyjmę deser wtedy).
Wykładam na talerzyk i podaję ze świeżymi owocami i musem owocowym. Posypuję po wierzchu płatkami migdałowymi.