e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Panna cotta z sosem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Klasyczny włoski deser o smaku śmietankowym z sosem owocowym

Panna cotta z sosem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panna cotta z sosem truskawkowym

 

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 cukier wanilinowy (16g)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

 

  • 250g mrożonych truskawek
  • 1 cukier wanilinowy (16g)

 

  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Panna cotta z sosem truskawkowym
Do garnka wlać śmietanę, dodać cukier wanilinowy, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając przez 10 min. Żelatynę wsypać do miseczki, zalać zimną wodą, odczekać aż napęcznieje. Dodać do gorącej śmietany, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę przelać do wypłukanych zimną wodą miseczek (filiżanek), ostudzić, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Truskawki rozmrozić, zmiksować z cukrem. Panna cottę ostrożnie oddzielić nożem od brzegów naczynia i zanurzyć naczynie na chwilę w gorącej wodzie, następnie przełożyć na talerzyk. Przed podaniem polać sosem truskawkowym i udekorować listkiem mięty. Smacznego!
Panna cotta z sosem truskawkowym
Do śmietany dodać cukier wanilinowy, zagotować
Panna cotta z sosem truskawkowym
Żelatynę wsypać do miseczki, zalać zimną wodą, odczekać aż napęcznieje
Panna cotta z sosem truskawkowym
Żelatynę dodać do gorącej śmietany, mieszać do całkowitego rozpuszczenia
Panna cotta z sosem truskawkowym
Śmietanę przelać do wypłukanych zimną wodą miseczek (filiżanek), ostudzić