marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pannetone-babka z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Babka drożdżowa-pannetone jak inne babki,jest najczęściej wypiekana na Wielkanoc nie tylko we Włoszech,ale też u nas.

Pannetone-babka z bakaliami

Składniki:

Pannetone-babka z bakaliami

 

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 dag.drożdży piekarskich,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 3 żółtka,
  • 1/4 kostki masła,
  • szklanka mleka letniego,
  • szczypta szafranu,
  • kieliszek rumu lub likieru migdałowego,
  • 30 g.rodzynek,
  • 25 g.smażonej skórki pomarańczowej,
  • szczypta soli,
  • 1-2 łyżki oleju do formy.

Sposób przygotowania:

Pannetone-babka z bakaliami
Zrobić zaczyn z drożdży, letniego mleka i cukru. Odstawić pod przykryciem misę z zaczynem na ponad kwadrans, a potem dodawać żółtka oddzielone od białek, ćwiartkę masła kieliszek rumu lub likieru migdałowego, szczyptę soli oraz szafranu,a pod koniec zarabiania ciasta dodać garść rodzynek i parę łyżeczek smażonej skórki pomarańczowej. Zagnieść ponownie, aby całość się połączyła i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Formę do babek natłuścić lekko olejem, piekarnik nagrzać do 180-190 st. C. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy i wstawić do gorącego piekarnika na 50 min. Można potrzymać dłużej dla pewności, ale jak się wtenczas upiecze, wyłączyć piekarnik i zostawić formę z ciastem, by ostygła. Potem wyjąć, wybić delikatnie z formy na deskę lub talerz. Pokroić i podawać.