Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pannukkaku - fiński naleśnik z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tradycyjny fiński naleśnik w zapiekanej formie. Szybki i bezproblemowy do zrobienia. Zjedliśmy posypany tartą czekoladą, ale można podać także z dżemem lub owocami

Pannukkaku - fiński naleśnik z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pannukkaku - fiński naleśnik z piekarnika

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki masła
  • Czekolada lub dżem do podania

 

Sposób przygotowania:

Pannukkaku - fiński naleśnik z piekarnika
Do miski wsypać przesianą 1 szklankę przesianej mąki (najlepiej tortowej lub innej jasnej). Wlać mleko w temperaturze pokojowej, dodać cukier i zmiksować. Wbić 2 jajka, ponownie zmiksować. Odstawić na 15 minut. Ponownie zmiksować. Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, rozpuścić i dokładnie rozprowadzić po dnie (rozpuściłam w mikrofalówce). Wlać masę naleśnikową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut. Naleśnik wyrośnie mocno na brzegach a później opadnie. Pokroić porcje i podawać posypane czekoladą lub z dżemem
Pannukkaku - fiński naleśnik z piekarnika
Do miski wsypać przesianą 1 szklankę przesianej mąki (najlepiej tortowej lub innej jasnej). Wlać mleko w temperaturze pokojowej, dodać cukier i zmiksować.
Pannukkaku - fiński naleśnik z piekarnika
Wbić 2 jajka, ponownie zmiksować. Odstawić na 15 minut. Ponownie zmiksować.
Pannukkaku - fiński naleśnik z piekarnika
Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, rozpuścić i dokładnie rozprowadzić po dnie (rozpuściłam w mikrofalówce).
Pannukkaku - fiński naleśnik z piekarnika
Wlać masę naleśnikową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut. Naleśnik wyrośnie mocno na brzegach a później opadnie.

Tagi:

czekolada