anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zapiekane naleśniki z serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Naleśniki z waniliowym serem, zapieczone pod śmietankowym kremem podane na ciepło są dobrym pomysłem na podwieczorek dla dzieci i dorosłych.

Zapiekane naleśniki z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane naleśniki z serem

 

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:

 

 

  • FARSZ DO NALEŚNIKÓW:

 

  • ser biały – 300 g
  • waniliowy ser homogenizowany – 500 g
  • domowy cukier waniliowy – 1 łyżka
  • jajko – 2 szt.

 

  • PONADTO:

 

  • śmietana kremówka – 1/2 szk.
  • cukier puder - 1 łyżka
  • jajko – 1 szt.

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki z serem
CIASTO NALEŚNIKOWE: mleko, wodę i jajko umieścić w misce i roztrzepać trzepaczką lub zmiksować mikserem. Dodać mąkę, szczyptę soli i dokładnie zmiksować. Ciasto na naleśniki powinno mieć jednolitą konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na około pół godziny. Gdy okazało się zbyt gęste, to należy dolać nieco mleka lub wody.FARSZ DO NALEŚNIKÓW: biały ser rozgnieść widelcem, połączyć z serkiem homogenizowanym, żółtkami, cukrem i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju. Smarować je serowym farszem i zwijać w rulony. Układać w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Naleśniki polać śmietaną kremówką roztrzepaną z jajkiem i cukrem pudrem. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na 20 minut. Naczynie z naleśnikami wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
Zapiekane naleśniki z serem
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać.
Zapiekane naleśniki z serem
Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju.
Zapiekane naleśniki z serem
Układać w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem.
Zapiekane naleśniki z serem
Naczynie z naleśnikami wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do przestygnięcia.