Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Panzarotti dolci.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sycylia.........to z tąd pochodzą słodkie panzarotti z ricottą.

Panzarotti dolci.

Składniki:

Panzarotti dolci.

 

  • CIASTO
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 jaka
  • szczypta soli
  • NADZIENIE
  • 300 g ricotty
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 80 g cukru
  • cynamon
  • OLEJ do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Panzarotti dolci.
Przygotować ciasto z wymienionych składników i owinięte w folie schłodzić w lodówce. W miedzy czasie wymieszać ricottę z cukrem, cynamonem i drobno pokrojona czekoladą. Rozwałkować na stolnicy schłodzone ciasto i wykrawać szklanką kółka. Nałożyc farsz z ricotty na przygotowane ciasto, złożyc na połowe krążki ciasta i dobrze skleić brzegi. Powstaną półksiężyce. Rozgrzać dużą ilość oleju i dokladnie smażyć pancarotti z obu stron. Na koniec posypać cukrem pudrem.