zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Papierówki z migdałami i rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

super do ciast lub naleśników

Papierówki z migdałami i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papierówki z migdałami i rodzynkami

 

  • 800 g papierówek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
  • 3/4 szk płatków migdałowych
  • 1 szk rodzynek
  • 200 g brązowego cukru ( użyłam w kostkach )

 

Sposób przygotowania:

Papierówki z migdałami i rodzynkami
Papierówki po umyciu, obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do szerokiego rondla. Dusić je aż lekko się rozpadną a potem dodać migdały i chwilę dusić od czasu do czasu mieszając. Po około pięciu minutach dodać cukier i mieszać aż się rozpuści a następnie dodać rodzynki i dusić całość 5 minut. Gorącym dżemem napełnić słoiczki ( u mnie 3 słoiczki takie na dżem ), szybko zakręcić i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w zimnym miejscu. Gdy dżemy mają być na zimę pasteryzować słoiki przez 5 minut.
Papierówki z migdałami i rodzynkami
do lekko podduszonych jabłek wsypac migdały
Papierówki z migdałami i rodzynkami
potem dodac cukier i dusić aż sie rozpuści
Papierówki z migdałami i rodzynkami
na koniec dodać rodzynki i dusić wszystko 5 minut
Papierówki z migdałami i rodzynkami
gorącym dżemem napełnić słoiki i zakręcić