Sposób przygotowania:
Ciasto maślano-drożdżowe z jabłkami
Ciasto: masło rozpuszczamy – odstawiamy do przestygnięcia. Drożdże rozkruszamy do miski, posypujemy cukrem i zalewamy letnim mlekiem – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy do rozczynu jajka, przestudzone rozpuszczone masło i mąkę. Zagniatamy ciasto (będzie dość rzadkie ) – odstawiamy do wyrośnięcia.
Nadzienie: na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy starte na tarce o grubych oczkach jabłka, sok z cytryny i dusimy wszystko około 15 minut. Jabłka doprawiamy do smaku cukrem, dla aromatu dodajemy cynamon.
Jabłka odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na tortownicę (dużą) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto ścieramy wiórki masła. Na masło rozsypujemy pokruszone herbatniki i dopiero na nich układamy jabłka.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35-45 minut. Wyjmujmy i zostawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem, smacznego ; )
Nadzienie: na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy starte na tarce o grubych oczkach jabłka, sok z cytryny i dusimy wszystko około 15 minut. Jabłka doprawiamy do smaku cukrem, dla aromatu dodajemy cynamon.
Jabłka odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na tortownicę (dużą) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto ścieramy wiórki masła. Na masło rozsypujemy pokruszone herbatniki i dopiero na nich układamy jabłka.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35-45 minut. Wyjmujmy i zostawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem, smacznego ; )