-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Paprikás krumpli - Paprykarz z kartofli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo sycąca, gęsta, aromatyczna, tania jak przysłowiowy barszcz potrawa. Polecam!

Paprikás krumpli - Paprykarz z kartofli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprikás krumpli - Paprykarz z kartofli

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 średnie, białe cebule
  • ok. 400 ml śmietany - 18%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Paprikás krumpli - Paprykarz z kartofli
Na początku nastawiamy sobie w garnku wodę na ziemniaki aby nam się grzała. Następnie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm. Wrzucamy ja na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 minut (tak aby były jeszcze w pół twarde). Ziemniaki odcedzamy na durszlaku i zostawiamy je aby przeschły. W międzyczasie należy pokroić cebulę w drobną kosteczkę, którą podsmażamy na patelni z roztopionym masłem i olejem. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy do niej słodką i ostrą paprykę mieloną, mieszamy i smażymy jeszcze ok. 1 minutę. Następnie na patelnię wykładamy wszystkie ziemniaki, zalewamy je śmietaną i mieszamy aby wszystkie składniki nam się połączyły. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut aby ziemniaki całkowicie zmiękły. Pod koniec duszenia wsypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Potrawę możemy serwować jako samodzielne danie bądź z dodatkiem mięsa. Smacznego!
Paprikás krumpli - Paprykarz z kartofli
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. 2. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę.
Paprikás krumpli - Paprykarz z kartofli
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. 2. Odcedzamy je i pozostawiamy na durszlaku.
Paprikás krumpli - Paprykarz z kartofli
Cebulkę szklimy na roztopionym maśle z olejem, a mastępnie dodajemy słodką i ostrą paprykę.
Paprikás krumpli - Paprykarz z kartofli
Ziemniaki wykładamy na patelnię, zalewamy śmietaną, dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy.

Tagi:

papryka