Sposób przygotowania:
Paprikás krumpli - Paprykarz z kartofli
Na początku nastawiamy sobie w garnku wodę na ziemniaki aby nam się grzała. Następnie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm. Wrzucamy ja na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 minut (tak aby były jeszcze w pół twarde). Ziemniaki odcedzamy na durszlaku i zostawiamy je aby przeschły. W międzyczasie należy pokroić cebulę w drobną kosteczkę, którą podsmażamy na patelni z roztopionym masłem i olejem. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy do niej słodką i ostrą paprykę mieloną, mieszamy i smażymy jeszcze ok. 1 minutę. Następnie na patelnię wykładamy wszystkie ziemniaki, zalewamy je śmietaną i mieszamy aby wszystkie składniki nam się połączyły. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut aby ziemniaki całkowicie zmiękły. Pod koniec duszenia wsypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Potrawę możemy serwować jako samodzielne danie bądź z dodatkiem mięsa. Smacznego!
jaNina
-Natka-
Oj tak! To jest bardzo dobra alternatywa do zwykłych, gotowanych ziemniaków, które mi już się "przejadły". Danie na prawdę proste i bardzo smaczne! :)