Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Papryczki w oleju nadziewane serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepyszna przekąska, która nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Zachwyca wyglądem i bardzo fajnie smakuje.

Papryczki w oleju nadziewane serem

Składniki:

Papryczki w oleju nadziewane serem

  • 10 papryczek czereśniowych
  • 150-200 g serka śmietankowego (dowolna kompozycja smakowa, może być też ser feta)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 300 ml oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Papryczki w oleju nadziewane serem
Poucinać górę papryczek, dokładnie usunąć wnętrze z nasionami i po umyciu umieścić w garnku z wodą i octem. Gotować około 5 minut (od momentu zawrzenia wody).

Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

Następnie papryczki nadziać serkiem i ułożyć w słoiku. Dodać obrany czosnek i oregano.

Olej podgrzać i zalać nim papryczki. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić na minimum kilka dni. Najlepiej, gdy serek ma mocny smak.

Radzę, żeby lekko go przesolić, ponieważ zbyt mało solony w połączeniu z olejem i papryką będzie mdły. 

Tagi:

sery ser