marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Papryka nadziewana zapiekana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zapiekane nadziewane łódki paprykowe są serwowane nie tylko na grill-party,ale i jako zwykłe danie obiadowe lub przekąska.

Papryka nadziewana zapiekana

Składniki:

Papryka nadziewana zapiekana

 

  • 6 świeżych i dużych kolorowych papryk,
  • opakowanie kaszki kus-kus,
  • 80 dag.pieczarek lub grzybów leśnych świeżych,
  • 2 duże cebule,
  • 2 średnie papryczki chilli,
  • 15 dag.sera parmezanu,
  • sól,
  • curry,
  • olej do blachy.

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana zapiekana
Papryki, cebule i grzyby oczyścić, obrać, opłukać, odsączyć. Papryki pokroić na wpół wzdłuż, cebule posiekać i zeszklić na oleju,a potem wkroić na patelnię pokrojone pieczarki lub grzyby leśne obsmażyć. papryczki chilli natomiast naciąć na wzdłuż, usunąć nasiona i drobno posiekać, dodając do grzybów z cebulą. Przesmażyć, zamieszać i doprawić solą i curry. Kaszkę kus-kus wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować, dopóki woda się nie wchłonie. Farsz grzybowy wyjąć,odsączyć na cedzaku i wymieszać z kaszką w misie, a zaraz potem nakładać łyżką nadzienie do paprykowych łódeczek. Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i posypać nim farsz. Wlać olej na blachę i podgrzać w piekarniku w 175 st. C, a potem wysunąć blachę i układać nadziane papryki na rozgrzanym oleju. Zapiekać z 15-25 min. Gdy danie będzie już gotowe, wyjąć blachę, a łódki paprykowe z nadzieniem przenieść szczypcami na półmisek.

Tagi:

grzyby papryka