eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Papryka Eli faszerowana makaronem z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam zapiekaną czerwoną paprykę, którą nafaszerowałam makaronem z mięsem bez kości i skóry z ud kurczaka.

Papryka Eli faszerowana makaronem z kurczakiem

Składniki:

Papryka Eli faszerowana makaronem z kurczakiem

mięso

  • 1 kg mięsa z nóg kurczaka bez kości i skóry
  • 1 duża cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 duża czubata łyżka przyprawy klasycznej do grilla
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

pozostałe składniki farszu

  • 1 czerwona papryka
  • 150 g makaronu - ja miałam makaron zwierzątka
  • sól do smaku

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Papryka Eli faszerowana makaronem z kurczakiem

przygotowanie składników

Papryka Eli faszerowana makaronem z kurczakiem
Opłukanego i osuszonego kurczaka pokroić w słupki.

Mięso kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w słupki.

przygotowanie składników cd

Papryka Eli faszerowana makaronem z kurczakiem
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Papryka Eli faszerowana makaronem z kurczakiem
Jedną paprykę po usunięciu szypułki i nasion pokroić w kostkę.

Papryki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sześć dużych papryk przekroić wzdłuż na połówki i usunąć nasiona. Siódmą paprykę po usunięciu szypułki i nasion pokroić w kostkę.

przygotowanie farszu

Papryka Eli faszerowana makaronem z kurczakiem
Usmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kurczaka.

przygotowanie farszu cd

Papryka Eli faszerowana makaronem z kurczakiem

Do mięsa dodać cebulę, czosnek, przyprawę do grilla i razem usmażyć.

przygotowanie farszu cd

Papryka Eli faszerowana makaronem z kurczakiem

Do mięsa dodać paprykę, ugotowany makaron i wymieszać.

przygotowanie papryki

Papryka Eli faszerowana makaronem z kurczakiem

Połówki papryki napełnić farszem i ułożyć na blasze wysmarowanej olejem. Na blachę wlać trochę wody. Blachę z paprykami przykryć folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( 160 stopni z termoobiegiem ) i piec 30 minut . Po 20 minutach zdjąć folię i piec odkryte papryki dalej. Papryki podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!