jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kolorowe papryki faszerowane kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kolorowe papryki faszerowane kurczakiem to dietetyczna wersja papryk faszerowanych. Delikatna pierś z kurczaka z przyprawami zapieczona w kolorowych paprykach jest smacznym i dietetycznym daniem.

Kolorowe papryki faszerowane kurczakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kolorowe papryki faszerowane kurczakiem

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe papryki faszerowane kurczakiem
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę.

Przygotowujemy marynatę do mięsa. Jedną łyżkę oliwy mieszamy z przyprawami tj. pieprzem czarnym, ziołowym i chilli. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Mieszamy. Pokrojone w kostkę piersi z kurczaka wkładamy do marynaty na około 15 minut.

Papryki kroimy pionowo na połówki, wyjmujemy białe części i gniazda nasienne. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Do mięsa z marynatą wbijamy jaja, mieszamy dokładnie i napełniamy nim papryki. Górę każdej posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Półmisek żaroodporny smarujemy jedną łyżką oliwy po czym układamy połówki papryk.

Wkładamy półmisek do do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Podajemy na gorąco.
Kolorowe papryki faszerowane kurczakiem
Półmisek żaroodporny smarujemy jedną łyżką oliwy po czym układamy połówki papryk.