Sposób przygotowania:
Pierogi pełnoziarniste z jagodamiETAP 1:
Jagody przebieramy, myjemy, osuszamy. Osuszone jagody posypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy delikatnie.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło i gorącą wodę. Zagniatamy ciasto - można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota. Ciasto odstawiamy na 15 minut.
ETAP 2:
Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy.
ETAP 3:
Za pomocą foremki lub szklanki wycinamy kawałki ciasta. Ja wycinałam kawałki przy pomocy foremki - serduszka, na jednym kawałku układałam porcję jagód, posypywałam je odrobiną ksylitolu (można zamiennie zastosować cukier), kładłam na wierzch drugi kawałek ciasta i zlepiałam.
ETAP 4:
Dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi przykrywamy ściereczką.
Kiedy wszystkie pierogi są gotowe, wrzucamy je partiami na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty.
Podajemy z jogurtem lub śmietaną, posypane cukrem lub ksylitolem oraz jagodami.