Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierogi pełnoziarniste z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z mąki pełnoziarnistej wcale nie muszą smakować gorzej niż te zwykłej mąki pszennej, a są znacznie zdrowsze. Na pyszny farsz wybrałam jagody.

Pierogi pełnoziarniste z jagodami

Składniki:

Pierogi pełnoziarniste z jagodami

Na ciasto:

  • 280 g mąki pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 czubata łyżeczka masła

Na farsz:

Dodatkowo:

  • śmietana lub jogurt do polania pierogów
  • cukier lub ksylitol do posypania pierogów
  • jagody na wierzch pierogów

Sposób przygotowania:

Pierogi pełnoziarniste z jagodami

ETAP 1:

Pierogi pełnoziarniste z jagodami
Zagniatamy ciasto z mąki pełnoziarnistej, masła i gorącej wody

Jagody przebieramy, myjemy, osuszamy. Osuszone jagody posypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy delikatnie.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło i gorącą wodę. Zagniatamy ciasto - można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota. Ciasto odstawiamy na 15 minut.

ETAP 2:

Pierogi pełnoziarniste z jagodami
Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy

Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy.

ETAP 3:

Pierogi pełnoziarniste z jagodami
Wycinamy kawałki ciasta, układamy na nich jagody

Za pomocą foremki lub szklanki wycinamy kawałki ciasta. Ja wycinałam kawałki przy pomocy foremki - serduszka, na jednym kawałku układałam porcję jagód, posypywałam je odrobiną ksylitolu (można zamiennie zastosować cukier), kładłam na wierzch drugi kawałek ciasta i zlepiałam.

ETAP 4:

Pierogi pełnoziarniste z jagodami
Dokładnie zlepiamy brzegi pierogów, pierogi gotujemy

Dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi przykrywamy ściereczką.

Kiedy wszystkie pierogi są gotowe, wrzucamy je partiami na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty.

Podajemy z jogurtem lub śmietaną, posypane cukrem lub ksylitolem oraz jagodami.