eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1534]

Knedle śliwkowe Eli z niespodzianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przygotowałam klasyczne knedle ze śliwkami, ale w śliwkach ukryłam niespodziankę. Knedle polane masełkiem i posypane cukrem były pyszne.

Knedle śliwkowe Eli z niespodzianką

Składniki:

Knedle śliwkowe Eli z niespodzianką

ciasto

nadzienie

dodatki

  • sól do smaku
  • masło do polania knedli
  • cukier do posypania knedli

Sposób przygotowania:

Knedle śliwkowe Eli z niespodzianką

przygotowanie nadzienia

Knedle śliwkowe Eli z niespodzianką
Umyte i osuszone śliwki rozciąć do połowy i usunąć pestki.

Śliwki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć śliwki wzdłuż do połowy i usunąć pestki.

przygotowanie nadzienia cd

Knedle śliwkowe Eli z niespodzianką
Usunąć skórki ze sparzonych i ostudzonych migdałów.

Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na 5 minut i odlać. Zalać migdały zimną wodą, odlać i usunąć skórki.

przygotowanie nadzienia cd

Knedle śliwkowe Eli z niespodzianką
Do środka rozciętych śliwek włożyć po dwa migdały.

Do środka każdej śliwki włożyć po dwa obrane migdały.

przygotowanie ciasta

Knedle śliwkowe Eli z niespodzianką
Do przeciśniętych ziemniaków dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na parze. Przecisnąć ziemniaki przez praskę i ostudzić. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajka,margarynę i szybko wyrobić ciasto.

przygotowanie knedli

Knedle śliwkowe Eli z niespodzianką

Masło włożyć do rondla i roztopić. Śliwki oblepić ciastem i uformować okrągłe knedle. W dużym płaskim garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzucać knedle i po wypłynięciu gotować około 15 minut. Gotowe knedle wyjmować łyżką cedzakową na talerze, polać masłem i posypać cukrem. Smacznego!