Sposób przygotowania:
Knedle śliwkowe Eli z niespodziankąprzygotowanie nadzienia
Śliwki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć śliwki wzdłuż do połowy i usunąć pestki.
przygotowanie nadzienia cd
Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na 5 minut i odlać. Zalać migdały zimną wodą, odlać i usunąć skórki.
przygotowanie nadzienia cd
Do środka każdej śliwki włożyć po dwa obrane migdały.
przygotowanie ciasta
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na parze. Przecisnąć ziemniaki przez praskę i ostudzić. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajka,margarynę i szybko wyrobić ciasto.
przygotowanie knedli
Masło włożyć do rondla i roztopić. Śliwki oblepić ciastem i uformować okrągłe knedle. W dużym płaskim garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzucać knedle i po wypłynięciu gotować około 15 minut. Gotowe knedle wyjmować łyżką cedzakową na talerze, polać masłem i posypać cukrem. Smacznego!
SylaUla
eli_555
Dziękuję. I super smaczne.