eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Papryka Eli faszerowana ryżem i pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam zapiekaną w piekarniku czerwoną paprykę faszerowaną ryżem i pulpecikami z łopatki wieprzowej.

Papryka Eli faszerowana ryżem i pulpecikami

Składniki:

Papryka Eli faszerowana ryżem i pulpecikami

pulpety

farsz

papryki do faszerowania

dodatki

  • olej do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Papryka Eli faszerowana ryżem i pulpecikami

przygotowanie pulpetów

Papryka Eli faszerowana ryżem i pulpecikami
Łopatkę zmielić i dodać do niej pozostałe składniki.

Mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Cebulę obrać z łupinek i drobniutko pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i przyprawę.

przygotowanie pulpetów cd

Papryka Eli faszerowana ryżem i pulpecikami
Z masy mięsnej uformować małe pulpeciki.

Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać. Z masy uformować małe pulpeciki i obsmażyć na oleju.

przygotowanie papryki

Papryka Eli faszerowana ryżem i pulpecikami
Jedną paprykę pokroić w kostkę po usunięciu szypułki i nasion.

Papryki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sześć dużych papryk przekroić wzdłuż na połówki i usunąć nasiona. Siódmą paprykę po usunięciu szypułki i nasion pokroić w kostkę.

przygotowanie farszu

Papryka Eli faszerowana ryżem i pulpecikami
Połówki papryki napełnić ryżem wymieszanym z papryką.

Ryż ugotować na według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Do ryżu dodać pokrojoną paprykę i doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Farsz wymieszać i napełnić nim połówki papryki.

zapiekanie papryki

Papryka Eli faszerowana ryżem i pulpecikami

Na każdej papryce ułożyć po sześć pulpecików . Papryki ułożyć na wysmarowanej olejem blasze i podlać wodą. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni C ) i piec 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu podawać. Smacznego!