Sposób przygotowania:
Papryka Eli faszerowana ryżem i pulpecikamiprzygotowanie pulpetów
Mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Cebulę obrać z łupinek i drobniutko pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i przyprawę.
przygotowanie pulpetów cd
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać. Z masy uformować małe pulpeciki i obsmażyć na oleju.
przygotowanie papryki
Papryki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sześć dużych papryk przekroić wzdłuż na połówki i usunąć nasiona. Siódmą paprykę po usunięciu szypułki i nasion pokroić w kostkę.
przygotowanie farszu
Ryż ugotować na według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Do ryżu dodać pokrojoną paprykę i doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Farsz wymieszać i napełnić nim połówki papryki.
zapiekanie papryki
Na każdej papryce ułożyć po sześć pulpecików . Papryki ułożyć na wysmarowanej olejem blasze i podlać wodą. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni C ) i piec 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu podawać. Smacznego!