Sposób przygotowania:
Papryka Eli faszerowana ryżem z tuńczykiemprzygotowanie farszu
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. paprykę opłukać ,osuszyć i usunąć szypułkę i nasiona.
Miąższ papryki pokroić w drobną kostkę. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Tuńczyka odsączyć na sicie.
przygotowanie farszu
Cebulę usmażyć na oleju. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć i ostudzić. Do ryżu dodać tuńczyka, paprykę, koperek i cebulę.
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnek i wymieszać.
przygotowanie papryki
Papryki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Papryki rozkroić wzdłuż na połówki i usunąć nasiona.
przygotowanie papryki cd
Na połówki papryk wyłożyć farsz. Ułożyć papryki na blasze posmarowanej olejem, podlać wodą i przykryć folią aluminiową.
Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem 160 stopni C ) i zapiekać papryki 30 minut .
Smacznego!