eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Papryka Eli faszerowana ryżem z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam zapiekaną czerwoną paprykę faszerowaną ryżem i tuńczykiem w sosie własnym. Paprykę można podawać z sosem pomidorowym.

Papryka Eli faszerowana ryżem z tuńczykiem

Składniki:

Papryka Eli faszerowana ryżem z tuńczykiem

papryki

farsz

  • 1 czerwona papryka.
  • 150 g ryżu
  • 3 puszki tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek koperku

dodatki

Sposób przygotowania:

Papryka Eli faszerowana ryżem z tuńczykiem

przygotowanie farszu

Papryka Eli faszerowana ryżem z tuńczykiem
Przygotować wszystkie pokrojone składniki farszu.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. paprykę opłukać ,osuszyć i usunąć szypułkę i nasiona.

Miąższ papryki pokroić w drobną kostkę. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Tuńczyka odsączyć na sicie.

przygotowanie farszu

Papryka Eli faszerowana ryżem z tuńczykiem
Wszystkie składniki dodać do ryżu i doprawić do smaku.

Cebulę usmażyć na oleju. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć i ostudzić. Do ryżu dodać tuńczyka, paprykę, koperek i cebulę.

Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnek i wymieszać.

przygotowanie papryki

Papryka Eli faszerowana ryżem z tuńczykiem
Opłukane i osuszone papryki przekroić i usunąć nasiona.

Papryki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Papryki rozkroić wzdłuż na połówki i usunąć nasiona.

przygotowanie papryki cd

Papryka Eli faszerowana ryżem z tuńczykiem
Papryki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

Na połówki papryk wyłożyć farsz. Ułożyć papryki na blasze posmarowanej olejem, podlać wodą i przykryć folią aluminiową.

Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem 160 stopni C ) i zapiekać papryki 30 minut .

Smacznego!