eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1695]

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam czerwoną paprykę faszerowaną kaszą jaglaną z tuńczykiem w sosie własnym, cukinią i koperkiem.

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem

Składniki:

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem

papryka

składniki farszu

sos

Sposób przygotowania:

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem

przygotowanie składników farszu

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem
Odsączyć na sitku wyjętego z puszek tuńczyka.

Otworzyć puszki, wyłożyć tuńczyka na sitko i odsączyć.

przygotowanie składników farszu cd

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem
Obraną z łupinek cebulę pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników farszu cd

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem
Umytą i osuszoną cukinię pokroić w kostkę.

Cukinię umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z cukinii odciąć końcówki. Cukinię razem ze skórką pokroić w kostkę.

przygotowanie składników farszu cd

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem
Opłukaną i osuszoną paprykę pokroić w kostkę.

Paprykę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z papryki usunąć szypółkę i nasiona. Miąższ papryki pokroić w kostkę.

przygotowanie składników farszu cd

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem

Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

przygotowanie składników farszu cd

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Woreczki rozciąć, wyłożyć kaszę do miski i ostudzić.

przygotowanie farszu

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem

Do kaszy dodać tuńczyka, cukinię, paprykę, cebulę, koperek i jajka. Farsz doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

przygotowanie papryki

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem

Papryki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z papryk odciąć wierzchy z ogonkami. Z papryk usunąć nasiona. Przygotowane papryki włożyć do naczynia żaroodpornego.

przygotowanie papryki cd

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem

Do przygotowanych papryk nałożyć farsz.

przygotowanie papryki cd

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem

Papryki przykryć czapeczkami. Do papryk wlać bulion. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni góra - dół. Piec papryki około 40 minut, Naczynie z papryką odkryć i piec jeszcze około 10 - 15 minut.

przygotowanie papryki cd

Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiem

Gotowe papryki wyjąć na półmisek. Powstały sos przelać do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i zagotować. Do śmietany wlać 100 ml wody i wymieszać z mąką. Całość wlać do sosu i zagotować. Papryki podawać z sosem.

Smacznego!