Sposób przygotowania:
Papryka Eli z kaszą jaglaną i tuńczykiemprzygotowanie składników farszu

Otworzyć puszki, wyłożyć tuńczyka na sitko i odsączyć.
przygotowanie składników farszu cd

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników farszu cd

Cukinię umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z cukinii odciąć końcówki. Cukinię razem ze skórką pokroić w kostkę.
przygotowanie składników farszu cd

Paprykę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z papryki usunąć szypółkę i nasiona. Miąższ papryki pokroić w kostkę.
przygotowanie składników farszu cd

Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie składników farszu cd

Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Woreczki rozciąć, wyłożyć kaszę do miski i ostudzić.
przygotowanie farszu

Do kaszy dodać tuńczyka, cukinię, paprykę, cebulę, koperek i jajka. Farsz doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
przygotowanie papryki

Papryki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z papryk odciąć wierzchy z ogonkami. Z papryk usunąć nasiona. Przygotowane papryki włożyć do naczynia żaroodpornego.
przygotowanie papryki cd

Do przygotowanych papryk nałożyć farsz.
przygotowanie papryki cd

Papryki przykryć czapeczkami. Do papryk wlać bulion. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni góra - dół. Piec papryki około 40 minut, Naczynie z papryką odkryć i piec jeszcze około 10 - 15 minut.
przygotowanie papryki cd

Gotowe papryki wyjąć na półmisek. Powstały sos przelać do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i zagotować. Do śmietany wlać 100 ml wody i wymieszać z mąką. Całość wlać do sosu i zagotować. Papryki podawać z sosem.
Smacznego!
gusia1000