katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Papryka faszerowana 7

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego (nie tylko z makaronem). Polecam wszystkim, którzy lubią kombinować z jedzeniem.

Papryka faszerowana 7 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana 7

 

  • papryka czerwona i zielona (4szt),
  • 500g mięsa mielonego,
  • 200g pieczarek,
  • cebula (1szt),
  • koncentrat pomidorowy (200g),
  • sól i pieprz do smaku,
  • starty ser (ok.50g),
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana 7
Paprykę i pieczarki umyć. Od papryki odciąć górną część z ogonkiem, tak aby powstał "kapelusz" (nie wyrzucamy). Oczyścić środek z nasion. Pokroić pieczarki i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, a po chwili dodać pokrojone pieczarki. Mięso mielone przyprawić do smaku i usmażyć na osobnej patelni, kiedy mięso się zarumieni, dodać je do usmażonych pieczarek z cebulą. Smażyć jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Papryki nafaszerować mięsem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200°C. Piec przez ok. 40 min, wyjąć posypać startym serem i włożyć jeszcze na 10-15 min. Gotowe papryczki podawać same lub jako dodatek do ziemniaków.
Papryka faszerowana 7
Pokrojone na kawałki pieczarki i umyta papryka.
Papryka faszerowana 7
Dokładnie obrana i pkrojona w kostkę cebula.
Papryka faszerowana 7
Farsz wymieszany razem koncentratem pomidorowym.
Papryka faszerowana 7
Papryka nafaszerowana i poypana startym serem.

Tagi:

mięso sery ser