Sposób przygotowania:
Papryka z ryżem marchewkowym z szybkowara
Z papryk odciąć czubki, usunąć ze środka gniazdka nasienne, opłukać pod zimną wodą.
Ryż ugotować na al dente w osolonej wodzie, pokroić cebulę w kostkę, obrać czosnek, marchewki zetrzeć na tarce grubsze oczka. Ząbki czosnku zetrzeć na tarce do czosnku.
Na oleju w garnku podsmażyć cebulę z cukrem, następnie dodać marchewkę, kostkę rosołową, podsmażać z 3 minuty,. Następnie dodać starty czosnek, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, podsmażać z 2 minuty, dodać do ryżu. Dodać jajko, natkę pietruszki posiekaną i wymieszać.
Nadziewać do pełna papryki, w szybkowarze na dnie rozłożyć sitko rozkładane (nie przypali się do na papryka), układać na sitku papryki.
Do szybkowara wlać wodę, zamknąć i po zasyczeniu pary gotować z 20 minut. Wszybkowarze papryki wystudzić (wystudzone nie rozlecą się przy wyjmowaniu). Podawać na ciepło lub na zimno.
Ryż ugotować na al dente w osolonej wodzie, pokroić cebulę w kostkę, obrać czosnek, marchewki zetrzeć na tarce grubsze oczka. Ząbki czosnku zetrzeć na tarce do czosnku.
Na oleju w garnku podsmażyć cebulę z cukrem, następnie dodać marchewkę, kostkę rosołową, podsmażać z 3 minuty,. Następnie dodać starty czosnek, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, podsmażać z 2 minuty, dodać do ryżu. Dodać jajko, natkę pietruszki posiekaną i wymieszać.
Nadziewać do pełna papryki, w szybkowarze na dnie rozłożyć sitko rozkładane (nie przypali się do na papryka), układać na sitku papryki.
Do szybkowara wlać wodę, zamknąć i po zasyczeniu pary gotować z 20 minut. Wszybkowarze papryki wystudzić (wystudzone nie rozlecą się przy wyjmowaniu). Podawać na ciepło lub na zimno.