gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Żurek z kiełbaską i jajkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Domowy żurek podawany z jajkiem i smażoną kiełbaską. Idealny na zbliżające się Święta Wielkanocne. Polecam.

Żurek z kiełbaską i jajkiem

Składniki:

Żurek z kiełbaską i jajkiem

 

  • 5 plasterków boczku,
  • 1 marchewka,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 300 ml zakwasu na żurek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarna angielskie,
  • sól i pieprz,
  • 300 g kiełbaski,
  • kilka jajek ugotowanych na twardo,

Sposób przygotowania:

Żurek z kiełbaską i jajkiem
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku.

Całość zalewamy wodą ok 3,5 litra. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Dodajemy czosnek i przyprawy. Gotujemy ok 15 minut, po tym czasie dodajemy zakwas i zioła, chwilę gotujemy.

Kiełbaskę kroimy w plasterki i podsmażamy. Podajemy z kiełbaską i jajkami i ugotowanymi na twardo. Smacznego.

Tagi:

zupy zury