Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciasto żytnie z jabłkiem, gruszką i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest delikatne, mięciutkie oraz obłędnie pachnie. Naprawdę niesamowicie kusi... Połączenie kwaśnego jabłka ze słodką gruszką jest przepyszne i doskonale komponuje się z cynamonem oraz polewą z gorzkiej czekolady.

Ciasto żytnie z jabłkiem, gruszką i cynamonem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto żytnie z jabłkiem, gruszką i cynamonem

Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm:

  • 50 ml śmietany/jogurtu naturalnego/maślanki
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki (około 85g) mąki żytniej (u mnie typ 720; można też użyć pszennej)
  • 1/3 szklanki (80g) cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (płaska)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

Polewa:

Sposób przygotowania:

Ciasto żytnie z jabłkiem, gruszką i cynamonem

Owoce:

Ciasto żytnie z jabłkiem, gruszką i cynamonem
Użyłam jabłka i gruszki o średniej wielkości.

Obrane jabłko z gruszką pokroić w kostkę.

Masa:

Ciasto żytnie z jabłkiem, gruszką i cynamonem
Masę należy wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.

W jednej misce połączyć jajko, śmietanę/jogurt naturalny/maślankę oraz olej, a w drugiej - mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Następnie wszystko razem ze sobą wymieszać za pomocą łyżki - jedynie do połączenia się składników.

Przed pieczeniem:

Ciasto żytnie z jabłkiem, gruszką i cynamonem
Owoce na cieście powinny być rozmieszczone równomiernie.

Ciasto umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posypać pokrojonymi owocami.

Pieczenie:

Ciasto żytnie z jabłkiem, gruszką i cynamonem
Ciasto należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Polewa:

Ciasto żytnie z jabłkiem, gruszką i cynamonem
Gotową polewą udekorować ostudzone ciasto.

Czekoladę rozpuścić i wymieszać z mlekiem oraz masłem.
Polewą udekorować ostudzone ciasto.