BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Papryka faszerowana farszem mięsno - ryżowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj przygotowałam faszerowaną paprykę. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Taką paprykę polecam na smaczny, letni obiad dla całej rodzinki.

Papryka faszerowana farszem mięsno  - ryżowym Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Papryka faszerowana farszem mięsno - ryżowym

 

  • papryka czerwona 5 szt,
  • mięso mielone 500 g,
  • cebula 2 szt,
  • czosnek 3 ząbki,
  • olej 3 łyżki,
  • ryż 150 g,(ugotowany),
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
  • pieczarki 150 g,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka,
  • tymianek 1/2 łyżeczki,
  • oregano 1 łyżeczka,
  • kurkuma 1 łyżeczka,
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka,

 

  • Dodatkowo;
  • ser żółty 100 g,
  • woda zimna 150 ml,

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana farszem mięsno - ryżowym
Cebulę i czosnek po obraniu drobno pokroić a następnie podsmażyć na patelni, po chwili dodać mięso mielone i dobrze obsmażyć.

Doprawić solą , pieprzem oraz dodać czerwoną paprykę, tymianek ,suszonego oregano a także odrobinę kurkumy.

Następnie dodać obrane, starte na tarce i podsmażone na oleju pieczarki i koncentrat pomidorowy.

Dodać ugotowany na sypko ,przepłukany zimną wodą i odcedzony ryż.

Całość wymieszać i smażyć jeszcze około 5 -7 minut.

Wystudzić.

Kilka papryki przekroić na połówki,a z kilku odciąć górę czyli tak zwany kapelusz.

Usunąć gniazda nasienne.

Papryki przed faszerowaniem oprószyć solą i pieprzem ,a także delikatnie skropić oliwą, następnie napełnić przygotowanym wcześniej farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Wlać około 150 ml, wody, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i zapiekać około 40 do 50 minut.
Papryka faszerowana farszem mięsno  - ryżowym
Pyszna papryka gotowa podania domownikom
Papryka faszerowana farszem mięsno  - ryżowym
Cebulę i czosnek po obraniu drobno pokroić i podsmażyć na oleju
Papryka faszerowana farszem mięsno  - ryżowym
Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i dobrze podsmażyć
Papryka faszerowana farszem mięsno  - ryżowym
Do mięsa dodać przyprawy,a następnie przecier pomidorowy
Papryka faszerowana farszem mięsno  - ryżowym
Do całości dodać obrane, starte na tarce i podsmażone pieczarki,wymieszać i chwilę podsmażać
Papryka faszerowana farszem mięsno  - ryżowym
Przygotować papryki do nadziewania
Papryka faszerowana farszem mięsno  - ryżowym
Do przestudzonego farszu mięsnego dodać ugotowany przepłukany zimną wodą ryż
Papryka faszerowana farszem mięsno  - ryżowym
Całość dokładnie wymieszać
Papryka faszerowana farszem mięsno  - ryżowym
Papryki napełniać farszem,przed napełnieniem lekko osolić, opruszyć pieprzem i delikatnie skropić olejem
Papryka faszerowana farszem mięsno  - ryżowym
Papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu ,na górę farszu ułożyć paski sera żółtego
Papryka faszerowana farszem mięsno  - ryżowym
Zapiekać w piekarniku