Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana farszem mięsno - ryżowym
Cebulę i czosnek po obraniu drobno pokroić a następnie podsmażyć na patelni, po chwili dodać mięso mielone i dobrze obsmażyć.
Doprawić solą , pieprzem oraz dodać czerwoną paprykę, tymianek ,suszonego oregano a także odrobinę kurkumy.
Następnie dodać obrane, starte na tarce i podsmażone na oleju pieczarki i koncentrat pomidorowy.
Dodać ugotowany na sypko ,przepłukany zimną wodą i odcedzony ryż.
Całość wymieszać i smażyć jeszcze około 5 -7 minut.
Wystudzić.
Kilka papryki przekroić na połówki,a z kilku odciąć górę czyli tak zwany kapelusz.
Usunąć gniazda nasienne.
Papryki przed faszerowaniem oprószyć solą i pieprzem ,a także delikatnie skropić oliwą, następnie napełnić przygotowanym wcześniej farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Wlać około 150 ml, wody, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i zapiekać około 40 do 50 minut.
Doprawić solą , pieprzem oraz dodać czerwoną paprykę, tymianek ,suszonego oregano a także odrobinę kurkumy.
Następnie dodać obrane, starte na tarce i podsmażone na oleju pieczarki i koncentrat pomidorowy.
Dodać ugotowany na sypko ,przepłukany zimną wodą i odcedzony ryż.
Całość wymieszać i smażyć jeszcze około 5 -7 minut.
Wystudzić.
Kilka papryki przekroić na połówki,a z kilku odciąć górę czyli tak zwany kapelusz.
Usunąć gniazda nasienne.
Papryki przed faszerowaniem oprószyć solą i pieprzem ,a także delikatnie skropić oliwą, następnie napełnić przygotowanym wcześniej farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Wlać około 150 ml, wody, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i zapiekać około 40 do 50 minut.
gusia1000