migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Papryka marynowana z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wśród moich przetworów nie może zabraknąć marynowanej papryki. Zimą zajadamy ją do kanapek a także dodaje do sałatek. W tym roku zrobiłam wersję z miodem dzięki czemu papryczka jest jeszcze słodsza.

Papryka marynowana z miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka marynowana z miodem

do słoika

  • ok 2,5 kg papryki
  • olej lub oliwa, po łyżce na każdy słoik
  • miód, po łyżce na każdy słoik

zalewa

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Papryka marynowana z miodem
Paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Pokrojoną paprykę ułożyć ciasno w słoikach. Składniki zalewy zagotować, zalewę przestudzić. Do każdego słoiczka z papryką wlać po łyżce oleju i miodu. Zalać letnią zalewą. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej ilości papryki wychodzi ok 6-7 słoiczków o pojemności 500 ml. Jeśli lubicie korzenne smaki można do każdego słoiczka dodać goździka.
Papryka marynowana z miodem
Każdą paprykę dokładnie umyć i osuszyć.
Papryka marynowana z miodem
Następnie z każdej papryki usunąć gniazdo nasienne.
Papryka marynowana z miodem
Oczyszczona papryke pokroić na małe kawałki.
Papryka marynowana z miodem
Pokrojoną papryke ułożyć ciasno w słoikach.