gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Papryka marynowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Papryka bardzo kusi, więc u siebie w domowej spiżarce mam ją na okrągło, by w zimie cieszyć się jej bogactwem smaków (na zdjęciu może nie widać przypraw, ale były użyte, po prostu przestawiłam paprykę do ładniejszego słoiczka do zdjęcia)

Papryka marynowana

Składniki:

Papryka marynowana

SKŁADNIKI DO SŁOIKA

Sposób przygotowania:

Papryka marynowana
Paprykę czerwoną opłukać i przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w paski. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 5 minut. Po tym czasie przełożyć do słoików. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.

Składniki na zalewę połączyć i zagotować, przelać do słoików tak, aby zakryć całą paprykę. Na wierzch każdego słoiczka należy nalać po łyżce oleju.

Całość zakręcić i przełożyć do spiżarki. Papryka idealnie nadaje się potem do sałatek na obiad.

ZALEWA

1,5 l wody
6 łyżek cukru
2-3 łyżki soli
1 szklanka octu


Tagi:

papryka