Sposób przygotowania:
Fioletowa papryka marynowana
Paprykę umyć, usunąć ogonki, nasionka i białe błonki. Pokroić na ćwiartki, gdyż papryczki te nie są zbyt duże. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub piórka. Do czystych słoików układać cebulę oraz pokrojoną paprykę. Zalać zalewą ( wcześniej zagotować wszystkie składniki zalewy i wystudzić ). Ja robiłam zalewę na 1 kg papryki z 1/3 podanych składników, ale trochę ciężko to tak dokładnie podzielić i podać proporcje. Do każdego słoika włożyć po 2-3 listki laurowe z zalewy oraz rozdzielić resztę przypraw oraz wlać po łyżeczce oliwy. Słoiki pozakręcać. Pasteryzować ok. 15 minut od chwili zagotowania się wody. Wyjąć i zostawić do góry nogami do całkowitego wystygnięcia. SMACZNEGO :)