AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Fioletowa papryka marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Marynowana fioletowa papryczka- trochę straciła kolor podczas gotowania.

Fioletowa papryka marynowana Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fioletowa papryka marynowana

 

  • ok. 1 kg papryki fioletowej
  • 3 średnie czerwone cebule
  • oliwa lub olej

 

Sposób przygotowania:

Fioletowa papryka marynowana
Paprykę umyć, usunąć ogonki, nasionka i białe błonki. Pokroić na ćwiartki, gdyż papryczki te nie są zbyt duże. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub piórka. Do czystych słoików układać cebulę oraz pokrojoną paprykę. Zalać zalewą ( wcześniej zagotować wszystkie składniki zalewy i wystudzić ). Ja robiłam zalewę na 1 kg papryki z 1/3 podanych składników, ale trochę ciężko to tak dokładnie podzielić i podać proporcje. Do każdego słoika włożyć po 2-3 listki laurowe z zalewy oraz rozdzielić resztę przypraw oraz wlać po łyżeczce oliwy. Słoiki pozakręcać. Pasteryzować ok. 15 minut od chwili zagotowania się wody. Wyjąć i zostawić do góry nogami do całkowitego wystygnięcia. SMACZNEGO :)
Fioletowa papryka marynowana
Po przekrojeniu- fioletowa papryka jest biała w środku.
Fioletowa papryka marynowana
Marynowana fioletowa papryczka straciła kolor podczas pasteryzacji.