eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1695]

Papryka na leczo Eli na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubimy leczo,ale zimą papryka jest bardzo droga. Więc przygotowałam paprykę na leczo w słoikach na zimę.

Papryka na leczo Eli na zimę

Składniki:

Papryka na leczo Eli na zimę

papryka

  • 3 kg paptyki

zalewa

  • na każdy litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml octu 10 %

Sposób przygotowania:

Papryka na leczo Eli na zimę

przygotowanie papryki

Papryka na leczo Eli na zimę
Z opłukanych i osuszonych papryk usunąć szypułki i nasiona.

Paprykę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z papryk usunąć szypułki i nasiona.

przygotowanie papryki cd

Papryka na leczo Eli na zimę
Oczyszczone papryki pokroić trzy centymetrowe.

Papryki pokroić w paski.

przygotowanie papryki

Papryka na leczo Eli na zimę
Pokrojoną papryką napełnić duże słoiki.

Pokrojoną paprykę włożyć do dużych słoików ( 0,9 litra )

przygotowanie papryki

Papryka na leczo Eli na zimę
Do pokrojonej papryki wlać zalewę i zakręcić słoiki.

Z wody, octu i soli przygotować zalewę i wlać do słoików. Słoiki zakręcić i pasteryzować 30 minut. Słoiki ostudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!