migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Buraczki z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku natknęłam się na przepis na burczki z cukinią i koniecznie musiałam wypróbować to połączenie. Przejrzałam przepisy w necie i oczywiście co jeden to nieco inny więc storzyłam swoją wersję.

Buraczki z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki z cukinią

składniki

zalewa

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Buraczki z cukinią
Buraki dokładnie umyć, ugotować lub upiec. Wystudzone buraki obrać ze skórki. Cukinię dokładnie umyć, odkroić końcówki. Cebulę obrać. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja starłam za pomocą robota.

Starte warzywa dokładnie wymieszać.

Składniki zalewy również wymieszać i dodać do warzyw. Całość ponownie wymieszać. Odstawić na ok godzinę i ponownie wymieszać, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jak czegoś brakuje. Przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić.

Słoiki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z podanych składników wyszło mi 14 słoiczków o pojemności ponad 500 ml.
Buraczki z cukinią
Buraki dokładnie umyć, ugotować lub upiec. Wystudzone buraki obrać ze skórki.
Buraczki z cukinią
Cukinię dokładnie umyć, odkroić końcówki.
Buraczki z cukinią
Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja starłam za pomocą robota. Starte warzywa dokładnie wymieszać.
Buraczki z cukinią
Przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić.