Sposób przygotowania:
Buraczki z cukinią
Buraki dokładnie umyć, ugotować lub upiec. Wystudzone buraki obrać ze skórki. Cukinię dokładnie umyć, odkroić końcówki. Cebulę obrać. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja starłam za pomocą robota.
Starte warzywa dokładnie wymieszać.
Składniki zalewy również wymieszać i dodać do warzyw. Całość ponownie wymieszać. Odstawić na ok godzinę i ponownie wymieszać, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jak czegoś brakuje. Przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić.
Słoiki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z podanych składników wyszło mi 14 słoiczków o pojemności ponad 500 ml.
Starte warzywa dokładnie wymieszać.
Składniki zalewy również wymieszać i dodać do warzyw. Całość ponownie wymieszać. Odstawić na ok godzinę i ponownie wymieszać, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jak czegoś brakuje. Przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić.
Słoiki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z podanych składników wyszło mi 14 słoiczków o pojemności ponad 500 ml.