Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Leczo z cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli ktoś ma nadmiar cukinii i pomidorów proponuję zrobić na zimę zapas tego wspaniałego lecza z cukinii i pomidora.

Leczo z cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Leczo z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Leczo z cukinii
Obrać wszystkie warzywa.

Cebulę pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w większą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i zeszklić ale nie rumienić. Następnie dodać cukinię i dusić do momentu aż będzie szklista. Następnie dodać pomidory i wszystko dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką. Wymieszać.

Gorące wkładamy do słoików. Zakręcamy.

Pasteryzujemy ok.50 min.
Leczo z cukinii
Wszystkie warzywa dusimy do miękkości ,doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką